Wie kan er van een psychoanalytische psychotherapie / psychoanalyse profiteren?

Psychoanalytische psychotherapie/psychoanalyse kan een geschikte behandeling zijn voor mensen die het idee hebben dat ze zijn vastgelopen. Bijvoorbeeld in een gevoel van somberte, lusteloosheid, woede, angstigheid, vertwijfeling, uitstelgedrag, relatieproblemen, professionele problemen, studieproblemen, seksuele problemen, enzovoorts.

Eigenlijk bepaalt de inhoud van het probleem niet of psychotherapie/psychoanalyse wenselijk is, maar meer de manier waarop je ermee om gaat en de mate waarin de problematiek je in het functioneren beperkt.

Als je geen mogelijkheid voelt om met jezelf verder te komen, steeds weer in dezelfde groef raakt en niet begrijpt waar dat mee te maken heeft, dan kan het helpen om daar samen met een therapeut/analyticus over in gesprek te geraken.

Het verlangen om jezelf beter te leren begrijpen kan ook een goede reden zijn om een psychotherapie of psychoanalyse te ondernemen.

Tijdens een psychoanalytische psychotherapie wordt er één á twee keer per week afgesproken, gedurende een periode van meerdere maanden of jaren.

Een psychoanalyse bestaat uit vier á vijf zittingen per week, voor de duur van meerdere jaren.

Welke behandelvorm het beste bij u past hangt af van de complexiteit van uw problemen en innerlijke conflicten. Daarnaast ondernemen sommige mensen een psychoanalyse omdat hun professie een groot beroep doet op hun psychische draagkracht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die werkzaam zijn binnen de (geestelijke) gezondheidszorg en de kunsten.